fbpx

De gevolgen van je conflict (stress) op de hersenen. 

Soms kun je er simpelweg zelf niet veel aan doen dat negatieve emoties de vrije hand krijgen. Maar negatief reageren binnen bijvoorbeeld een  periode van scheiding, die nog eens verzwaard wordt door een periode van rouw vormt een risico. Waarom? Omdat jullie allebei door een stressvolle periode heen gaan.

 

 

Het effect van stress op de hersenen is enorm. De amygdala is een gebied in de hersenen waar iedereen verdriet, pijn, teleurstelling en verlies op slaat. Negatieve emoties.

  • Stress veroorzaakt de aanmaak van cortisol (stress hormoon)
  • Cortisol activeert het gebied in de hersenen (hippocampus) die stress afneemt en je geheugen regelt (onder een langdurige stressvolle situatie kun je je minder gaan herinneren en slaan je hersenen minder op)
  • Teveel stress leidt tot overwerking van dit gebied (hippocampus).
  • Dit is schadelijk voor je Frontale Lob die je Amygdala moet remmen.
  • Een ongeremde amygdala betekent een ontketening van negatieve emoties.

 

We kunnen dus wel zeggen dat stress al je oude pijn en verliezen triggert. Nog een reden waarom het van belang is om pijn en verlies uitgangspunt te laten zijn van je scheiding. Niet om het weg te stoppen. Het zorgvuldig en met beleid aan gaan ervan brengt een verdiepende stap. Het is een essentiele stap om uiteindelijk ook collegiaal ouderschap te bereiken.

 

 

Elk onderdeeltje van je hersenen heeft een trigger die het wakker schud (stress, bijvoorbeeld door scheiding) en elk onderdeeltje heeft een middel dat het tot rust kan brengen.

 

 

De 5 middelen die stress tegen gaan?

  1. Muziek: muziek ontspant, inspireert en regenereert.
  2. Bewegen: een wondermiddel voor je brein.
  3. Leer nieuwe dingen. Het aanleren van nieuwe vaardigheden of het tot je nemen van nieuwe indrukken heeft een ontstressende werking.
  4. Slaap: Doe het genoeg en doe het op tijd. Doe het goed, en overweeg een middagdutje.
  5. Stop met multitasken: het is de aanzwengelaar van stress. Probeer taken één voor één op te pakken.

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.