Woning en scheiding, wie blijft er in het huis wonen? Daarin heb je in basis een aantal keuzes. Ik blijf in de woning: als je vindt dat jij er moet blijven wonen. Mijn ex blijft in de woning wonen, of jullie verkopen de woning wonen.
Wordt jullie woning verkocht aan een ander? Of laten jullie de woning onverdeeld? Die beslissing heeft impact omdat de woning als veilige haven wordt gezien door veel cliënten.
Zijn jullie niet eens over de woning? Wil je voorkomen dat de rechter beslist? Neem dan direct contact op met DAAN mediation.
De veilige haven van jullie beiden, althans dat was het voor een langere periode. Wie blijft er in het huis wonen? Hoe dan ook: de keuzes zijn als volgt: of jij, of je ex partner, (tijdelijk) samen of geen van beiden zal in de woning blijven.
Wie er in het huis mag blijven wonen beslissen jullie zelf, al dan niet met begeleiding in een mediation traject. In de praktijk zien wij vaak dat de kinderen centraal worden gesteld. Voor hen is de scheiding, net als voor jullie, een grote verandering. Het kan dan fijn zijn dat wisselingen van scholen en woningen zoveel mogelijk voor hen wordt beperkt .
In mediation kun je afspreken dat de partners in een straal van een x- aantal kilometer van de school blijven wonen.
Als jullie samen een huurhuis bewonen dan kunnen daar relatief eenvoudig afspraken over gemaakt worden. Let goed op wie er als hoofd- en medehuurder is van de huurwoning na scheiding.
Ben je hoofdhuurder en blijf je in het huis wonen? Dan kan de ex partner zich uitschrijven van het adres, bij de gemeentelijke basis administratie en zich inschrijven op het nieuwe adres. Dat is voldoende.
Ben je medehuurder en blijf je in de woning wonen? Dan word je automatisch hoofdhuurder als de oorspronkelijke hoofdhuurder zich van het adres uitschrijft.
Je hoeft daar als medehuurder niets voor te doen. Wel is het wijsheid ook de juridische kant te laten kloppen en de tenaamstelling op het huurcontract aan te laten passen.
Is er een onderwaarde of overwaarde van de eigen woning na scheiding?
Dan verdeel je vanzelfsprekend de schulden of opbrengsten, afhankelijk van het juridische regime. Het juridische regime wil zeggen of je getrouwd bent, en op welke manier je getrouwd bent. Bijvoorbeeld: een huwelijk (in gemeenschap van goederen of met huwelijkse voorwaarden) of een geregistreerd partnerschap. Misschien woonde jullie alleen samen of waren jullie niet aan elkaar verbonden door een overeenkomst.
Bij een onderwaarde geldt dat jullie allebei aansprakelijk zijn voor de opbrengst van die onderwaarde. Tenzij je daarover andere afspraken maakt in een mediationtraject.
Bij een overwaarde geldt hetzelfde principe. Als er een overwaarde van bijvoorbeeld €50.000 euro is en jullie zijn in gemeenschap van goederen getrouwd dan geldt dat jullie de overwaarde voor ieder de helft verdelen.
Die waarde van de eigen woning verdeel je gezamenlijk als je gaat scheiden. Als je koophuis geld waard is dan kun je dat op een aantal manieren vast stellen:
(zelf of onder begeleiding in mediation)
(geobjectiveerd door een waarde bepaling); of
Het is dus niet altijd noodzakelijk om kosten te maken hiervoor. Een scheidingsproces is al kostbaar genoeg. Wij helpen je graag om vast te stellen wat in jullie situatie nodig is.
Willen jullie het huis na de scheiding op 1 naam? Van belang is dat jullie zicht hebben of krijgen op jullie eigen leencapaciteit. Dat kan bij DAAN mediation snel omdat we direct een financieel adviseur aan je koppelen. Let op: de leencapaciteit wordt negatief beïnvloed door privé lease auto’s of mobiele telefoons. Andere gegevens die de leencapaciteit beïnvloeden zijn:
Als er sprake is van een overwaarde dan zal je ex partner jou moeten uitkopen voor de helft van die waarde als jij degene bent die de woning overneemt.
Er moet dan veel spaargeld aanwezig zijn. Ook kan het soms gefinancierd worden uit de opbrengsten van spaarpolissen, kapitaalverzekeringen of uit het rendement van de hypotheek (spaarpolis/ beleggingshypotheek).
Ben je 55 jaar of ouder en wil je de woning overnemen? Dan kijkt de financieel adviseur ook naar het pensioeninkomen, je AOW en de afspraken die jullie hebben gemaakt over de verdeling van de opgebouwde pensioenen.
Ook de wettelijke verplichte kinderalimentatie of de partneralimentatie na scheiding kunnen de leencapaciteit beïnvloeden.
Laat door onze mediators precies uitrekenen wat jij ontvangt of moet betalen aan alimentatie zodat de financieel planner exact weet waar hij voor jou rekening mee kan houden.
Wil jij weten wat de overwaarde van het koophuis is na scheiding? Wil jij weten wie er in het huis kan blijven na de scheiding? Wil jij inzicht in jouw financiële situatie na de scheiding? Of inzicht in de hoogte van de alimentatie voor partner en/ of de kinderen bedraagt? Neem dan contact met ons op.
Let op: wil jij het huis na scheiding op 1 naam? Wil jij de hypotheek overnemen na de scheiding? Dan is daar ook een akte van verdeling voor nodig. Dit is een stap voor de notaris. Bij DAAN mediation koppelen wij je direct aan een notaris die voor jullie de overdracht van eigenaarschap van het huis kan realiseren.
Als een van jullie beiden besluit om in het huis te blijven wonen dan betekent dat de ander moet worden uitgekocht. Je moet je ex partner dan uitkopen. In de praktijk bestaat hier soms verwarring over. Als jij bedenkt: ik blijf in het huis wonen dan wil dat zeggen dat je de hypotheek alleen moet kunnen dragen. De hypotheek en de woning komt na overdracht dan in volledigheid (in plaats van bij helfte) aan jou toe.
Als je daarvoor kiest let dan op. Als er een overwaarde op de woning rust dan houdt dat in dat je daarvan ook de helft moet betalen. Als je dat niet kunt betalen dan kun je de hypotheek verhogen. Als jij het huis koopt na scheiding dan komen alle rechten en plichten met betrekking tot de woning en de hypotheek aan jou toe zodra de aktes bij de notaris zijn gepasseerd.
Wil je alles onder 1 dak regelen?
Bij DAAN mediation regel je alles onder 1 dak. De financieel adviseur kan jou direct vertellen waar je rekening mee moet houden in jouw situatie. Dat geeft duidelijkheid en maakt het makkelijker om rustige, heldere en belangrijke beslissingen te nemen over het huis.
Bij DAAN mediation regel je alles met betrekking tot de scheiding.
Het juridisch regime waarbinnen jullie samen zijn gekomen (huwelijk in gemeenschap van goederen of met huwelijkse voorwaarden, geregistreerd partnerschap of als samenwoners) is bepalend voor de verdeling van de overwaarde of de schuld op de woning. Hebben jullie een overwaarde te verdelen? Dan hebben jullie recht op ieder de helft als jullie getrouwd zijn in gemeenschap van goederen.
Voor de verkoop van de woning kunnen wij jullie direct koppelen aan een makelaar. Die kan voor jou een waardebepaling of taxatie uitvoeren maar kan ook de woning in ]verkoop nemen als jullie daartoe besluiten.
Soms kan het juridisch, fiscaal of praktisch gezien uitkomst bieden om samen eigenaar van de woning te blijven. Dat betekent niet persé dat je samen de woning bewoond.
Dat is geen ongewone keuze. Belangrijk zijn dan de periode waarop dat betrekking heeft. Maak daar goede afspraken over, dat kan binnen het convenant. Maak dat goed bespreekbaar binnen het mediation traject.
We begeleiden je graag in alle juridische ingewikkeldheden die hierbij komen kijken. In het convenant is van belang dat je samen afspraken maakt over:
In het laatste geval is er een waarde die verdeeld moet worden, ook die verdeling kunnen jullie met onze begeleiding tot stand laten komen.
Locaties
De Telefooncentrale
Koelmalaan 350, Alkmaar
Pand Raak
Laan 21, Schagen
Spaces Westerpark
Haarlemmerweg 331,
Amsterdam
Liever in jouw woonplaats afspreken? Vraag naar de mogelijkheden.