Geen vechtscheiding
maar zorgvuldig groeien
naar collegiaal ouderschap

Welke vragen er zijn

Een nieuwe rol binnen jullie ouderschap. Collegiaal ouderschap gaat uit van gelijkwaardigheid, vertrouwen en samenwerking waarbij de essentie van deze vorm van ouderschap draait om elkaar ten alle tijden te blijven helpen in het ouderschap, omdat dat aardig is en goed is voor jullie gemeenschappelijk belang. De kinderen

Wat is SCHIP?

De SCHIP methodiek is een succesvolle aanpak om je relatie af te hechten.

 

Je hoort wel eens “neem je verlies maar”. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Wat is eigenlijk je verlies? Welke omvang heeft het? Welke oorsprong kent het?

 

Het woord ‘vechtscheiding’ heeft de focus op het conflict al in zich. In een conflict is verlies aanwezig. Je verliest altijd binnen een scheiding. Je gezin, tijd met de kinderen, je huis, financiële zekerheid, je routines en mogelijk zelfs een stukje van jezelf. Het is ook een periode van rouw die aanbreekt. Gezamenlijk neem je de mantel der liefde af. Hierdoor wordt je relatie killer. Letterlijk. Bij het afdoen van de mantel accepteer je simpelweg minder van elkaar. Maar je hebt wel samen een ruzie- en communicatie patroon ontwikkeld. Een die eigen is geworden.

 

De SCHIP-aanpak (erkend door de Rechtspraak) is een postrelationeel rouwtraject wat de ex-partners samen doorlopen, waarin aandacht is voor datgene dat de ex-partners hebben verloren. Ook de momenten in ruzie en het geschonden vertrouwen komen aan bod met als uiteindelijk doel de ex-partners opnieuw met elkaar te verbinden. Een transitie dus. Gezamenlijk groeien van partner, naar ex partner.

Waarom heeft het de voorkeur om met verlies te beginnen?

In de ervaring zien we dat alle mensen om ons heen de scheiding vooral benaderen als een papieren tijger die getemd moet worden. We willen eerst inzicht in onze zekerheden die zijn weggevallen, en we willen de pijn en het verdriet het liefst vermijden.

 

Een gelukkig leven na de scheiding krijg je niet door je alleen te focussen op het zakelijke- en juridische aspect van de scheiding. Immers geven cliënten veelvuldig aan dat zij de documenten het liefst in de kast zien verdwijnen met de intentie het er nooit meer uit te halen.

 

Uiteraard zijn het zakelijke- en juridische aspecten van belang maar het fundament van een gelukkig gescheiden leven ligt in jouw kennis en omgang met het verlies aspect binnen een scheiding. Immers vraagt wegblijven uit jullie vertrouwde communicatie- en ruziepatroon ander gedrag.

 

Deze stappen zet je niet in de traditionele vorm van mediation. Bij DAAN innoveren we in jullie belang. Wij zoeken de wrijving direct op, omdat je zonder wrijving geen glans hebt.

Hoe krijg ik mijn ex zover?

Ideaal zou zijn als jullie gezamenlijk aanmelden, omdat de wens om collegiaal ouders van jullie kinderen te zijn bij jullie beide aanwezig is. Als aanmelding vanuit een van beiden komt dan zorgen wij samen met jou voor de volgende stap naar de andere partner. Daarin sta je niet alleen.Vertrouw erop dat als er openingen zijn dat wij die feilloos vinden, omdat wij graag met jullie aan de slag gaan. Is de opening er niet, of niet op dit moment dan zoeken wij gezamenlijk naar alternatieven.

Een traject van 12 maanden? Klopt dat wel?

Een Collegiaal Ouderschapstraject bij DAAN is een bewustwordingstraject. Het is voor het eerst dat je met een scheiding te maken krijgt en je kunt deze relatie maar één keer afhechten en deze scheiding maar één keer afwikkelen.

 

Vergelijk het met het kiezen voor een nieuw beroep. Eerst studeer je en leer je vervolgens in de praktijk met vallen en opstaan. Na die periode ben je vaardig.

 

Met een scheiding transformeer je ook naar een nieuwe rol. Van partner, naar ex partner met als laatste stap naar de rol van collega ouder. Wij helpen je in deze ontwikkeling. Daarnaast begeleiden wij jullie vervolgens met het vallen en opstaan. Daarna ben je vaardig in je nieuwe rol.

Wat doet een coach?

Onze SKJ geregistreerde gezinscoach is jouw coach, jouw spreekwoordelijke rots in deze branding. Zij staat voor je klaar met advies voor het gezin, voor de kinderen en bovenal voor jou. Zij biedt je praktische inzichten en een luisterend oor. Ook als je gewoon even je hart wil luchten bij een gelijkgestemde.

  • Zij geeft uitvoering aan het 9-12 maanden coachingsprogramma die met zorg wordt afgestemd op jullie behoeften.
  • Hoe je de scheidingsmelding met de kinderen deelt? Bespreek het met haar.
  • De dagelijkse reacties van de kinderen die je even niet kunt plaatsen? Bespreek het met haar.
  • Scheidings dilemma’s? Niet weten welke keuzes je moet maken? Of praktische zaken? Leg het eens voor.
  • Zij is jouw spiegel en je extra geweten.

Waarom je haar nodig hebt? Omdat zij 100den gezinnen eerder hielp in deze fase. Zij weet wat ze doet, voor jou.

Wat is collegiaal ouderschap?

Een nieuwe rol binnen jullie ouderschap. Collegiaal ouderschap gaat uit van respect, vertrouwen en samenwerking waarbij de essentie van deze vorm van ouderschap draait om elkaar ten alle tijden te blijven helpen in het ouderschap en het elkaar weer te gunnen.

Hoe is dit anders dan andere scheidingstrajecten?

DAAN is de eerste legal mediation praktijk die de focus heeft op collegiaal ouderschap. We weten wat verliezen is. We weten wat rouwen is en we weten de impact op de kinderen als het collegiaal ouderschap niet wordt bereikt. We ontwikkelde een nieuwe werkwijze en combineerde het beste uit meerdere werelden.

 

We onderscheiden drie stappen. Het afhechten van je relatie, de scheiding afwikkelen en coaching voor het verankeren van de waardes die passen bij de nieuwe rol. En alledire zijn noodzakelijk als je jezelf wilt verzekeren van collegiaal ouderschap.

 

Daarom de keuze voor een drie sporen beleid met een levenslange verandering tot gevolg.

Onze innovatieve benadering gebaseerd op deze drie stappen is exact waarom het werkt. Ja we leveren juridisch uitstekend werk. Ja we kraken de harde (verlies) noten en ja je mag vallen en opstaan. Zo verduurzamen wij het resultaat. Waarom? Omdat jullie zuinig willen zijn op jullie volgende generatie.

Moet iedereen dit traject volgen?

Nee dit traject is niet voor iedereen. In het intake gesprek bespreken we jullie situatie en brengen wij in kaart wat voor jouw situatie noodzakelijk is gezien vanuit onze expertise, zodat jouw scheiding maatwerk blijft.

Waarom werkt dit wel?

Omdat jij de keuze maakt. Jij kiest met dit traject voor een volledige benadering van alle aspecten van de scheiding. Het verlies, de rouw, de relatie, het zakelijke en het juridische. En bovenal je kiest voor een zorgvuldige groei. Elkaar kunnen vinden op al deze punten is de start van jullie carrière als collegiale ouders. Met een coach die adequaat kan helpen bij het vallen en opstaan. Voor jullie als gezin.

Kun je opnieuw een traject volgen bij DAAN?

We zien vanuit onze gezinsbegeleiding praktijk dat er partijen zijn die in verschillende jaren 3 verschillende trajecten volgen. De wens voor collegiaal ouderschap blijft. Je leerde ook niet in één keer lopen, toch? Omgaan met deze nieuwe situatie staat voor vallen en opstaan. Omdat je dit traject met elkaar doorloopt, valt de ander mee met degene die valt. Het is zoeken naar de juiste methode en het juiste moment om elkaar los te laten als partner en gelijktijdig vast te houden als collegiale ouder.

Je vraag nog niet beantwoord?

DAAN mediation kan je verder helpen. Stel je vraag en wij zullen deze zo goed mogelijk voor je beantwoorden.