fbpx

Is samen met het budget ook de aanleiding voor onze samenwerking verdampt?

Is samen met het budget ook de aanleiding voor onze samenwerking verdampt?

Is samen met het budget ook de aanleiding van onze samenwerking verdampt? 

Samen verkennen en creatief naar oplossingen kijken. Als partners jaren samen uit en nu dus samen thuis. Het is vertrouwen geven op momenten van onzekerheid. Het is elkaar helpen en met elkaar in gesprek blijven. 

Hoe kunnen we jou helpen, om deze moeilijke tijd, waarvan we niet weten wanneer het is voorbij is, goed door te komen? Een groot deel van onze bevolking werd op 16 maart 2020 verzocht om thuis te blijven. Veel bedrijven sloten direct hun deuren op basis van het dringende advies: “geen sociaal contact met elkaar als het niet nodig is”. Dat hakt erin. 

Dwars door alle branches heen worden samenwerkingen op de proef gesteld. Veel bedrijven zijn ontredderd, in paniek en hebben de brandweerhelmen van de plank gepakt om de nodige branden te blussen. Een logische reactie. Het is een periode waarin iedereen onder druk staat waardoor de kans op conflicten aanzienlijk groter is. Immers gaat verandering gepaard met weerstand en dit zijn snelle veranderingen van ongekende omvang. 

Vanuit een reddende mentaliteit doen bedrijven er op dit moment alles aan. Onder stress en met het oog op boven het hoofd uit stijgende problemen stellen bedrijven de betalingen uit, zeggen zij massaal samenwerkingen op of bevriezen zij gemaakte afspraken tot de brand controleerbaar is. Begrijpelijk, want iedereen wil natuurlijk alles op alles zetten om niet ten onder te gaan. 

In deze periode waarin je mogelijk de stekker uit samenwerkingen moet trekken, eigenbelang voorop moet stellen en eenzijdig moet opereren zijn uitdagende gesprekken en conflicten onvermijdelijk. 

 

Waar conflicten kunnen ontstaan…?

… Met medewerkers: op het moment dat je medewerkers moet herplaatsen of laten gaan.

… In het algemeen door te handelen uit angst of onder hoge druk

… Met leveranciers op het moment dat je betalingen uit moet stellen

… Met partners als je in gesprek moet om buiten de juridische kaders te bewegen

… Binnen het Management wanneer je niet op één lijn ligt? 

… Met partners als je samenwerkingen opzegt

… Met medewerkers als je in gesprek moet over het opschorten van het vakantiegeld of andere creatieve noodgrepen moet uitvoeren. 

… In het algemeen als je gemaakte afspraken bevriest

… Met partners als je hard op het zakelijke moet handelen waardoor samenwerkingen onder druk komen te staan

 

Voor sommige direct aanleiding tot paniek en andere ervaren grote zorgen. Hoe dan ook, een stressvolle periode. waarin antwoorden voor uitdagingen niet altijd voor de hand liggen. En dat geldt niet alleen voor jou, dat geldt ook voor jouw medewerkers, klanten, samenwerkingspartners en leveranciers. 

 

Goede afspraken maken die noodzakelijk zijn, en waar toch iedereen met een goed gevoel naar elkaar op terug kan blijven kijken? Het kan. Mocht out of the box denken toch niet (meer) lukken, doordat uitdagingen onoverkomelijk zijn en oplossingen niet zichtbaar, dan helpen wij jou. 

 

Wat wij kunnen aanbieden?

Mediation based consultancy om samen met jou te kijken naar alle creatieve oplossingen. 

We voeren gesprekken en onderhandelen met medewerkers, leveranciers, partners en management en focussen op creativiteit. Onze focus is de oplossing. Met creativiteit en zonder de emotie kunnen wij praten over rechtvaardigheid, belangen en oplossingen.

Mediation heeft soms het (onterechte) imago dat het soft is. Omdat wij zoeken naar verbinding? De kwetsbaarheid adresseren. Het zijn deze elementen waar op dit moment behoefte aan is om relaties te respecteren. Het gaat om afspraken maken die fair zijn, kijkend naar het juridisch kader én daarbuiten.

 

Wat het resultaat is? 

  • Je creëert met respect voor de rol van je medewerkers, leveranciers of partners een nieuw landschap van afspraken.  
  • Dit geeft rust, ruimte en helderheid.
  • Je gaat overleven.
  • Emoties kun je ongecontroleerd ventileren zonder negatieve effecten voor de relatie. Op een later moment kun je dus weer een beroep doen op elkaar.
  • De out of the box oplossingen die je zelf niet ziet.

 

Massaal verplicht tot afstand komen we tot andere inzichten. Maar wat je geen afstand kunt nemen en wel direct een beroep moet doen op flexibiliteit, aanpassingsvermogen en creativiteit? 

Want buiten de kaders en out of the box, op zoek naar gedeelde belangen, is als je midden in de materie zit moeilijk.  Maar wat als je geen afstand kunt nemen? Omdat je er als ondernemer middenin zit. Een mediator luistert en vraagt door. Met afstand. Totdat jullie bij de oplossing zijn. 

Overleven en focus op de primaire processen dat heeft nu prioriteit. En beste ondernemer, als kosten hiervoor op dit moment een belemmering zijn, dan praten wij daar creatief over. Waarom? Omdat jij nu hulp nodig hebt, en wij kunnen helpen. Pas goed op elkaar. 

Voor dienstverlening geldt dat wij uitvoeren conform de richtlijnen van het RIVM.

 

Met dank aan Mihaly Laslo van www.lasloendewitte.nl voor de inspiratie.

 

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie