Als mediators hebben we veel ervaring met het oplossen van conflicten op de werkvloer. Een conflict kan veel impact hebben op de werksfeer en de productiviteit van een bedrijf. Conflicten kunnen lichamelijke effecten hebben waardoor iemand zich ziek kan melden. Heel vervelend voor de werknemer als het ten koste gaat van diens gezondheid. Een gemiddeld arbeidsconflict kost te werkgever €47.000 euro. Voor allebei dus aanzienlijke belangen om “on speaking terms” te blijven.
“Voorafgaand aan een frequentverzuim gesprek heb ik deze Analyse opgevraagd.
Het geeft mij enorm veel handvatten, in mijn ervaring is deze rapportage heel helpend. Ik ga de analyse zeker nog vaker inzetten.”
MadiraCasemanager
De STECR Richtlijn Arbeidsconflicten zegt er het volgende over:
De kenniskring hanteert de volgende definitie van een arbeidsconflict.
Van een arbeidsconflict is sprake in de volgende situatie:“Twee individuen, één individu en een groep of twee groepen, binnen de grenzen van een arbeidsorganisatie, hebben een arbeidsconflict als tenminste één van de partijen vindt dat de andere partij haar dwarsboomt of ergert. Dit kan betrekking hebben op arbeidsinhoud, arbeidsverhoudingen, arbeidsomstandigheden of arbeidsvoorwaarden.”
Het is mooi als conflicten kunnen worden voorkomen. Of effecten daarvan kunnen worden beperkt. Dat kan, als je het goede gesprek met elkaar voert over de onderwerpen waar het echt tussen jullie over moet gaan. Dat zijn niet alleen de onderwerpen die van belang zijn voor de werkgever. Ook de onderwerpen die van belang zijn voor de werknemer komen terug op de agenda van een goed gesprek. Als fundament hiervoor vraag je de STECR Analyse aan.
Op deze pagina wordt uitgelegd:
Een STECR analyse is een korte interventie die een vertrouwelijke rapportage oplevert voor werkgever en werknemer. De rapportage laat een integrale benadering zien van wat er is gebeurd, wat er speelt, en wat er opgelost moet worden in een goed gesprek tussen beide.
https://youtu.be/XWadxWKiQ4E
NB: Als we praten in de video over de conflictscan dan bedoelen wij daarmee de STECR Analyse.
Plan een gesprek
“Het huis van werkvermogen geeft verdiepend en intergraal inzicht in alles wat er is gebeurd of wat er speelt.
Na een coachgesprek heb ik het in mijn gespreksmomenten met de medewerkers kunnen intergreren. Van medewerkers krijg ik terug dat het prettig is dat er aandacht is
voor alle thema’s die voor hen belangrijk zijn en dat daaraan direct voor beide kanten de juiste acties kunnen worden gekoppeld. ”
DorisTeamleider
De Werkgever, werknemer, (HR/ Verzuim) adviseur, en de arbodienst.
Wie voert de STECR Analyse uit?
Een analyse wordt uitgevoerd door een register (conflict) coach ofwel dé communicatie expert die jou / jullie voorbereidt op een goed gesprek met elkaar.
In (online) interviews met de betrokken partijen wordt een volledig beeld gevormd als fundament voor een vertrouwelijk rapport.
Welke inzichten krijg je vanuit de rapportage?
Hoe snel is een STECR analyse beschikbaar?
De rapportage is binnen 10 werkdagen aanwezig*
Wat is de route zodra je een STECR Analyse hebt ontvangen?
De analyse vormt houvast en leidraad voor een goed gesprek. Na ontvangst van de analyse kun je een volgende stap zetten:
Een enkele keert komt het voor dat een gesprek tussen beide niet mogelijk lijkt.
Oorzaken kunnen liggen in:
Hebben eerdere gesprekken nog niet de juiste voortgang opgeleverd?
De rapportage geeft diepgaand inzicht op wat er speelt aan beide zijde speelt en welke acties er nodig zijn.
Samen kun je kijken naar volgende stappen:
“Prettig dat mijn werkgever mij wilde helpen om het gesprek goed met mijn leidinggevende te kunnen voeren. Naast de analyse ontving ik ook coaching voor het gesprek.
Coaching hielp mij om constructief de spanning op te zoeken.”
KhystynaMedewerker
Het is niet de vraag of je de STECR Analyse aanvraagt, alleen een keuze: voor welk gesprek?
1
We stemmen de aanvraag af met de opdrachtgever. Na ontvangst van de gegevens van partijen gaan we van start.
1
2
Een 1 op 1 vertrouwelijk interview voor elke partij. We onderzoeken gezamenlijk wat er is gebeurd en wat er speelt.
2
3
We verzamelen informatie over belangen, gebeurtenissen, gespreksonderwerpen, te stellen vragen en oplossingsrichtingen. Als voorbereiding op het voeren van een goed gesprek. Constructief en zinnig. Een goede voorbereiding is het halve werk!
3
4
We maken een rapportage en creëren daarmee bewustzijn, stellen de gespreksagenda op, geven een suggestie voor passende vragen. Inzicht in interventies en opvolging daarvan is een gevolg van deze analyse. Het is een stevig fundament voor een goed gesprek. Gezamenlijk stemmen wij af voor wie de rapportage is bedoeld en wie er inzage in heeft. De rapportage wordt gecodeerd verstuurd naar partijen.
4
5
Partijen verkennen samen of er na ontvangst van de rapportage ondersteuning gewenst is voorafgaand of tijdens jullie gesprek. Deze ondersteuning kan bestaan uit coaching als voorbereiding op het gesprek of uit gespreksbegeleiding aan tafel.
5
“In het interview werd gekoerst op “alles boven water” en vragen gesteld om mij bewust te maken waar het voor mij werkelijk om ging. Zo verloor ik geen tijd met het vermijden van onderwerpen die ik spannend vond. Waardevol.”
KyraMedewerker
“Doordat ik als een spraakwaterval kon vertellen konden communicatie signalen gecategoriseerd worden, ik had geen idee dat er nog zoveel informatie onder de radar zat. Vanuit de rapportage werd zichtbaar dat dat niet alleen voor mij zo was.”
SyedLeidinggevende
“Onze blindevlekken volledig blootgelegd.”
JenniferHR Manager
“We konden de duur van het traject verkorten doordat we met deze informatie aan de slag konden..”
CarrieMediator
Previous
Next
Wil je meer te weten komen over de STECR Analyse? Vraag dan nu een verkennend gesprek aan via het aanvraagformulier.
Mocht je andere vragen hebben, neem dan contact op via onderstaande knop.
Wil je meer te weten komen over de STECR Analyse? Vraag dan nu een verkennend gesprek aan via het aanvraagformulier.
Mocht je andere vragen hebben, neem dan contact op via onderstaande knop.