fbpx

Manieren
van hechten

Test uzelf

In de psychologie onderscheidt men 4 manieren waarop mensen zich kunnen hechten, ook wel hechtingsstijlen genoemd. Het zijn 4 manieren waarop mensen met liefde en intimiteit om kunnen gaan en die elk hun eigen soort problemen met zich mee brengen.

Om te bepalen welke hechtingsstijl mensen hebben, hebben psychologen een viertal beschrijvingen gemaakt. Lees ze eens door en kijk in hoeverre u zich in elk van deze beschrijvingen herkent. Geef bij elke beschrijving aan, op een schaal van 1 tot en met 7 (1 = helemaal niet op mij van toepassing, 7 = sterk op mij van toepassing), in hoeverre de beschrijving op u van toepassing is.

Kies bij onderstaande letters hoe sterk de combinatie van zinnen op u van toepassing zijn. U kunt hierbij een keuze maken van 1 (helemaal niet) tot en met 7 (heel sterk). Kies het nummer van uw keuze. Ga hierbij uit van hoe u zich in het algemeen voelt. Het gaat dus om de combinatie van de stellingen.
Dus stel dat bij stelling A alleen de eerste regel op uw van toepassing is, dan zou heel A wellicht 3 punten krijgen. Als bij B echter alle vijf stellingen passen, dan zou B 7 punten kunnen krijgen.

Uiteindelijk zal één van de letters de hoogste score krijgen. Dat is dan uw dominante hechtingsstijl.

  Hechtingsstijl A

  1: Ik vind het makkelijk om een hechte band met anderen aan te gaan.

  2: Ik kan goed omgaan met emoties van anderen.

  3: Ik vertrouw anderen en vind het fijn als anderen op mij kunnen rekenen.

  Hechtingsstijl B

  1: Ik maak me er niet overdreven zorgen over of anderen me aardig vinden, er voor me zijn of bij me blijven.

  2: Ik voel me prettig zonder hechte banden met anderen.

  3: Ik heb het liefst dat anderen onafhankelijk zijn van mij en ik van hen.

  4: Ik maak me geen zorgen over alleen zijn; ik heb niet zo snel iemand nodig.

  5: Ik heb korte en oppervlakkige contacten.

  Hechtingsstijl C

  1: Ik vraag me vaak af of anderen me wel aardig vinden.

  2: Ik heb het gevoel dat ik anderen meestal aardiger en interessanter vind dan zij mij.

  3: Ik ben bang om in de steek gelaten te worden en om alleen te zijn.

  Hechtingsstijl D

  1: Ik wil graag hechte banden met anderen, maar vind het moeilijk om anderen volledig te vertrouwen.

  2: Ik ga relaties uit de weg uit angst om gekwetst te worden.

  Verstuur je antwoorden, in een volgend contactmoment ontvang je hiervan de terugkoppeling.